Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Δραματοποιημένο χορικό από την "Ελένη" του Ευριπίδη (για το πρόγραμμα τοπικής ιστορίας του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού)


Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Γυμνασίου μας με το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού η ομάδα των μαθητών που ασχολήθηκε με το Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων αποφάσισε, αντί να βρει πληροφορίες ή απλά να φωτογραφίσει (κάτι που είναι πολύ εύκολο, ενώ και ο όγκος των πληροφοριών για τους Φιλίππους είναι τεράστιος στο διαδίκτυο, να δραματοποιήσει ένα χορικό από κείμενο οικείο σ' αυτούς, την Ελένη του Ευριπίδη, που διδάσκεται στην τρίτη τάξη. 

Αυτό που θέλησαν τα παιδιά είναι να ζήσουν τη θεατρική μέθεξη όχι σε έναν οποιοδήποτε χώρο, αλλά μέσα σε αρχαίο θέατρο! Υπάρχει άραγε πιο κατάλληλος χώρος για τη δραματοποίηση μιας τραγωδίας από την ορχήστρα του αρχαίου Θεάτρου των Φιλίππων, ένα θέατρο για το οποίο η τοπική κοινωνία και τα παιδιά είναι υπερήφανοι;



Άλλωστε, το αρχαίο θέατρο και ολόκληρος ο αρχαιολογικός χώρος δεν αποτελεί τόπο μιας τυπικής επίσκεψης "περιηγητικού" χαρακτήρα για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, αλλά τον χώρο των συναντήσεων, των συζητήσεων και των εξερευνήσεων, ιδιαίτερα για τους μαθητές των σχολείων της περιοχής. Το να έχει επισκεφτεί ένας μαθητής με το σχολείο του (πρωτοβάθμια-δευτεροβάθμια εκπαίδευση) τον αρχαιολογικό χώρο, το θέατρο και το Μουσείο το λιγότερο 5-6 φορές είναι κάτι δεδομένο για την περιοχή μας. Και πάλι όμως οι περιπτώσεις της ελεύθερης προσωπικής περιδιάβασης στον χώρο είναι πολύ ... πολύ περισσότερες για όλους, κυρίως όμως για τους νέους της περιοχής μας, που αισθάνονται τον χώρο τόσο δικό τους, ώστε να ξεχνούν καμιά φορά ότι συζητούν ή παίζουν ... πίσω από το προσκήνιο του θεάτρου ή μπροστά από τη "φυλακή του Αποστόλου Παύλου"! Έπειτα, ένας από τις πιο συνηθισμένους τόπους για τις "αποδράσεις" τους είναι η περιοχή με τις  "κρήνες" στις αρχαίες Κρηνίδες  και ο "Πύργος του Νικηφόρου Φωκά" με θέα σε όλον τον αρχαιολογικό χώρο, τα βουνά και το Δοξάτο.

Λοιπόν ... οι συντελεστές του χορικού που θα δείτε ευθύς αμέσως, μαθητές και καθηγητές, πολύ το χάρηκαν και με ευχαρίστηση σας το παρουσιάζουν!
Για το video πατήστε εδώ
Για το τελικό προϊόν της συνεργασίας μας με το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, μέρος του οποίου είναι η δραματοποίηση του χορικού από την Ελένη του Ευριπίδη πατήστε εδώ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου